Zaanstad

 
 

Projectbeschrijving
Het 25 jarig bestaan van de gemeente Zaanstad was aanleiding om elke deelgemeente te eren met hun eigen penning die in alle gemeenten circuleerden als betaalmiddel.

Naam
Zaanse Klop

Voorzijde
Op de zeven verschillende voorzijde zijn de voor elke woonplaats kenmerkende horizonelementen opgenomen, evenals het voormalige gemeentewapen van elke plaats. Daar waar het voormaile wapen leeuwen bevattte, is een hart opgenomen. Het wapen van Zaandijk bevat wel een leeuw, dat van Zaandam een scheepje. Daarnaast toont elk van deze zijden een deel van het wapen van de gemeente Zaanstad. Als een kleine puzzel bij elkaar gelegd, vormen ze samen het volledige gemeentewapen.

Keerzijde
Op de algemene keerzijde verwijst de naam ‘Zaanse Klop’ naar de couplettekst “Waar zeven harten kloppen als één” uit het Zaanstadlied, gezongen door Margriet Eshuys. Daarnaast is de benaming ‘Klop’ ontleend aan de munt-geschiedenis; in vroeger tijden werden munten van overheidswege van een instempeling of ‘klop’ voorzien om de munt binnen een bepaalde stad of provincie weer geldig te maken voor circulatie of in waarde te wijzigen.

Periode
1999

 
     
©2024 Gemeentemunt • Platinaweg 11 • 6662 PR Elst (Gld.) • Postbus 23 • NL-6660 AA Elst (Gld.) Tel +31 (0)481-366380